Klondike-pasianssi on hyvää ajanvietettä

0
1471
Klondike-pasianssi on hyvää ajanvietettä

Klondike-pasianssi on yksinpelattavien pasianssien kuninkuuslaji ja sitä on pelattu pelihistorian näkökulmasta kautta aikojen. Sen yksinkertaiset säännöt vievät pelaajan mennessään ja siitä onkin tullut suosittu ajanviete myös perheissä. Tässä artikkelissa kerromme sen säännöistä ja annamme vinkkejä pelissä menestymiseen.

Klondike-pasianssi tunnetaan myös nimellä Solitaire-pasianssi ja se otti ensimmäiset digitaaliset askeleensa Microsoft Windowsin parissa, minkä myötä siitä muodostui tietokonepelien legenda. Kiitos tietotekniikan kehityksen, se on ulottunut myös nettipeleihin ja sitä voi pelata helposti esimerkiksi ilmaisetpelit.io. Voit valita pelissä itsellesi sopivan tason, jotta voit omassa tahdissasi kehittää itseäsi samalla kun pidät hauskaa. Ajanhallinnasta kannattaa kuitenkin pitää huolta, sillä pelin parissa voi helposti vierähtää tunti jos toinenkin.

Klondike-pasianssin taika piilee yksinkertaisuudessa

Klondike-pasianssin säännöt ovat helpot ja yksinkertaiset ja sitä voi pelata periaatteessa kuka vain. Tavoitteena pelissä on saada neljä eri maata omiin pinoihinsa ja niiden pitää olla suuruusjärjestyksessä, joka alkaa ässästä ja päättyy kuninkaaseen.

Pelaajan pitää pelin alussa laittaa yksi kortti oikein päin ja seuraavat kuusi vierekkäin riviin oikeaan suuntaan. Tällä tavalla muodostat näkymääsi seitsemään pakkaa. Sen jälkeen sinun tulee laittaa vasemmanpuoleisimman piilossa olevan kortin päälle yksi oikein päin oleva kortti ja viiden piilossa olevan päälle taasen yksi väärin päin oleva kortti. Muista jättää hieman näkyviin korttien reunaa, sillä näin tiedät helpommin korttien määrän kussakin pakassa. Jatka tätä toimintaa siihen asti kun jokaisen pelipaikan päällä on kortti oikein päin.

Aseta pinoja oikealle ja vasemmalle

Pino, joka on vasemmalla kostuu siis vain yhdestä kortista, joka on oikein päin ja puolestaan oikeanpuolimmaisin yhdestä oikein päin olevasta kortista ja sen lisäksi kuudesta piilotetusta kortista. Jätä korttien yläpuolelle tyhjää, jotta voit muodostaa ässäpinoja pelin aikana.

Lopuilla korteilla muodostat pakan, josta voit ottaa kortteja lisää, kun siirtojen mahdollisuudet loppuvat. Klondikea voi pelata kahdella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on ottaa pakasta yksi kortti kerrallaan, mikä on helpompi toiseen tapaan verrattuna, jossa otata kerralla kolme korttia. Kolmesta kortista saat katsoa vain yhden kortin ja laitat kaksi korttia katsomatta poistopinoon.

Muista keskittyä oikein päin oleviin kortteihin. Jos eteesi tulee ässäkortteja, kannattaa ne siirtää oitis ässäpinoihin, jotka sijaitsivat siis pakkojen yläpuolella. Jos sinulta puuttuu ässäkortteja, voit aloittaa korttien järjestämisen siten että käytät vain oikein päin olevia kortteja.

Klondike-pelin tarkoituksena on järjestää kortteja pinoihin toistensa päälle numerojärjestyksessä ja punaisten sekä mustien korttien vuorotellessa. Siirtämäsi kortin tulee olla aina yhtä numeroa pienempi kuin sen kortin, jonka päälle se siirretään. Jos laitat kortin toiseen pinoon ja pinon alta ilmaantuu väärin päin oleva kortti, voit kääntää sen ja käyttää sitä tulevaisuudessa muiden korttien tapaan. Kun peli etenee, sinulle muodostuu pinoja, joissa on auki olevia kortteja ja ne asettuvat toistensa päälle. Näitä pinoja pystyt liikuttelemaan niin monta auki olevaa korttia kerrallaan kuin haluat.

Kuninkaiden kohdalla tulee muistaa kuitenkin pieni poikkeus. Jos pelipöydälläsi on nimittäin tyhjä pelipakan alue, voit siirtää kuninkaan ja sen päällä mahdolliset avoimet kortit siihen. Näin pääset kätevästi rakentamaan pakkaa pelin luonnon mukaan, eli suurimmasta kortista alaspäin. Tämä on siis ihannetilanne, jota sinun kannattaa pelissä tavoitella.

Klondike-pasianssi todennäköinen voitto

Todennäköisyys läpäistä Klondike-pasianssi silloin, kun pakasta kääntää kerrallaan kolme korttia uusia jakomääriä rajoittamatta on noin 79%. Virheiden takia pelaajien on kuitenkin vaikeaa saavuttaa tätä todennäköisyysprosenttia käytännön tasolla. Virheitä sattuu jokaiselle ja pelin ensisijainen tarkoitus on rentoutua ja pitää hauskaa.

Voit saada Klondikessa mahdollisesti myös jaon, jossa on mahdotonta pelata. Se on käytännössä kuitenkin lähes ihme, koska sen todennäköisuus on vain 0,025%. Pelimaailman matemaatikot ovat laskeneet, että hyvä pelaaja läpäisee Klondike-pasianssin vähintään 43% todennäköisyydellä.