Lasten sängyt pohdinnassa

0
2707

Lastenhuoneen sänkyihin on olemassa useita eri vaihtoehtoja markkinoilla. Vaihtoehdot ovat myös ikäsidonnaisia, eli pienille lapsille soveltuvat usein toisenlaiset sängyt kuin isommille lapsille.

Reunukset sängyn reunalle

Pienille vauvoille sopivat pinnasängyt, joista vauvat ja taaperot eivät pääse putoamaan korkeiden reunojen vuoksi. Kun lapsi kasvaa pinnasängystä yli, on aika hankkia tavallisempi sänky. Sängystä putoaminen on kuitenkin pitkään pelon aihe jokaisella vanhemmalla, eivätkä väliaikaiset ratkaisut kuten patjan alle asetettavat tyynyt auta asiaa loputtomiin, vaikka näin patjan reunus olisikin koholla. Sänkyihin on saatavilla kuitenkin irrallisia reunuksia, joiden “jalat” asetellaan patjan alle. Reunukset eivät kata koko sängyn pituutta, mutta kuitenkin yleensä tarpeeksi estämään lapsen putoamista. Jos lapsi on kuitenkin kovin eläväinen unissaan ja liikkuu pitkin sänkyä, on putoaminen mahdollista vaikkakin harvinaisempaa. Sängyn korkeus on tärkeää pienen lapsen kohdalla. Esimerkiksi aikuisille jenkkisängyt soveltuvat hyvin muhkeutensa vuoksi, mutta pienille lapsille ei niinkään.

Jalat pois sängystä?

Yksi vaihtoehto matalalle sängylle on ottaa tavallisesta sängystä irti ruuvattavat jalat pois ja asettaa sänky lattialle ilman jalkoja. Tällöin korkeus ei ole kovin suuri ja taapero voi nukkua huoletta yön läpi. Riippuen sängyn materiaaleista, voi sängyn alle laittaa suojaksi esimerkiksi kankaan tai muovin. Kangaspäällysteisten sänkyjen reunukset voivat olla ikäviä siivota, mutta usein lakanoita vaihtamalla se ei ole ongelma. Tämäkin vaihtoehto on väliaikainen ja soveltuu parhaiten sängyille, jotka eivät ole enää kovin arvokkaita ja joissa käyttöikä alkaa näkyä. Pienille lapsille ne sopivat kuitenkin hyvin useiksi kuukausiksi ja parhaimmissa tapauksissa vuosiksi.

Kun lapsi tai lapset alkavat kasvaa, voidaan jo harkita tavallista sänkyä ihan omilla jaloilla. Esimerkiksi kahden lapsen perheessä kerrossängyt ovat mukavia tilaihmeitä, sillä samaan leveyteen mahtuu kaksi lasta nukkumaan ja huoneen korkeudessa on yleensä käyttämätöntä tilaa. Ylemmässä sängyssä nukkuvan täytyy olla jo niin luotettava unissaan, että putoaminen ei ole odotettavaa. Kerrossänkyjen yläsänkyjen reunukset ja kaiteet ovat toki niin hyvin tehtyjä ja korkeita, että sängystä ei hevillä putoa, ellei lapsi ole unissakävelijä.

Lasten sänkyjen korkeus ja turvallisuus kannattaa miettiä hyvissä ajoin ennen hankintapäätöstä.