Lastenjuhlien järjestäminen on vanhemmille jokavuotinen stressin aihe, ainakin siinä vaiheessa kun lapset ovat siinä iässä, että synttäreille pitää kutsua useampi kaveri. Ohjelman keksiminen ja toteuttaminen, tarjoilujen hankkiminen ja kokkaaminen, yleinen järjestyksenpito ja tietenkin huolehtiminen siitä ettei kukaan loukkaa itseään – lasten juhlat käyvät aivan työstä.
Ohjelman keksimisessä kannattaa hyödyntää omia muistikuviaan lapsuuden leikeistä. Monet niistä toimivat edelleen aivan yhtä hyvin kuin silloin vanhoina kultaisina aikoina, jolloin ei ollut digitaalisia härpäkkeitä viihdykkeenä – ainakaan siinä määrin mitä niitä on nykyään. Avaimen piilotus, kynä pulloon -peli ja monet muut vanhan liiton leikit ovat aivan yhtä relevantteja tälläkin vuosikymmenellä.
Jos juhlat järjestetään lämpiminä kuukausina, on ohjelman järjestäminen ulkona järkevää myös siksi, että tilaa on paljon enemmän – mutta myös mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja useampiin leikkeihin.
Tarjoilut ovat näinä aikoina haasteellisia, sillä allergiat ruoka-aineita kohtaan ovat yleistyneet runsaasti viime vuosina. Lapsilla voi olla myös ruokavaliot, jotka eivät salli vaikkapa lihaa, kalaa tai muuta. Vanhempien kannattaakin kysyä etukäteen mahdolliset allergiat ja ruokavaliot, sekä tehdä tarvittaessa kompromissi ja tarjoilla ruokia, jotka sopivat kaikille. Lihaa ei ole pakko olla aterialla, joskin synttäreillä harvemmin pääruokia syödäänkään.
Tarjoilut voi tietenkin tilata catering-yrityksiltä, jolloin heidän tehtäväkseen jää suunnitella ja toteuttaa ruoat ja tarjoilut, joissa on otettu allergiat huomioon. Jos itse hankkii ruoka-aineet, tulee se toisaalta yleisesti ottaen halvemmaksi, mutta samalla ruoan laittaminen teettää lisää työtä. Ruoka-aineissa voi kuitenkin säästää runsaasti, jos ne tilaa verkkokaupasta kuten Netpris.
Mitä muuta tarvitsee?
Mitä sellaista hankkia juhliin, jota ei ole tullut ajatelleeksikaan? Kuulostaa ehkä ikävältä ja pirujen maalaamiselta seinille, mutta laastarit ja sidetarvikkeet ovat hyvä olla saatavilla, jos vauhti yltyy vaarallisiksi tilanteiksi. Ja vaikka kuinka haluaisi järjestää juhlat ilman television ja vaikkapa videopelien lumoavaa vaikutusta, on hyvä olla hätävarana jokin tunnettu ja suosittu lastenpeli, jota useampi lapsi voi pelata yhtä aikaa.
Videopelejä ei tarvitse heti asettaa saataville, vaan siinä vaiheessa kun kaikki muu ohjelma on käyty lävitse ja vanhemmat haluavat jo hiukan hengähtää. Tosin videopelisynttäreissä ei ole mitään vikaa niissäkään!